Skanska, lider în dezvoltarea de clădiri de birouri pe piața CEE, a colaborat cu fotograful și influencerul polonez Aleksander Małachowski, cunoscut sub numele de Hashtagalek, pentru a surprinde imagini de detaliu ale clădirilor de birouri din România, Cehia, Ungaria și Polonia.
Un parteneriat creativ
Skanska se concentrează puternic pe arhitectură și pe proiectarea clădirilor de birouri durabile, care nu sunt doar funcționale și eficiente din punct de vedere energetic, ci și contribuie la starea de bine a chiriașilor având, în același timp, grijă de mediului înconjurător. Clădirile de birouri Skanska sunt concepute pentru a crea un mediu de lucru sănătos și productiv, care încurajează creativitatea și lucrul in echipă, tocmai de aceea, aspectul estetic și de design este unul foarte important.
Stilul de fotografie distinctiv al lui Hashtagalek se caracterizează prin accentuarea modelelor și a compoziției, artistul având o atenție deosebită pentru detalii și o abilitate de a prezenta clădirile într-un mod care le pune în valoare detaliile arhitectonice. Stilul său fotografic este caracterizat prin linii curate, simetrie și minimalism, ceea ce completează perfect stilul vizual al brandului Skanska. Colaborarea a început în 2020, cu o ședință foto a cinci proiecte poloneze dezvoltate de Skanska și a continuat în 2022 cu încă șapte clădiri din Cehia, Ungaria și România.
Rebranding-ul Skanska din noiembrie 2021 a adus o perspectivă proaspătă asupra stilului vizual al brandului - o combinație de lumină, compoziție, tonuri de culoare, adâncime și motive vizuale atent alese. Este o direcție bine gândită care creează un stil unic, particular și diferențiator, care se întrepătrunde cu stilului lui Hashtagalek, ceea ce l-a și făcut un partener ideal pentru proiectul fotografic Skanska din CEE.
Detalii memorabile. Equilibrium și Campus 6, clădiri impresionante
În cadrul proiectului, Hashtagalek a capturat multe detalii memorabile ale proiectelor de birouri Skanska din zona CEE.
În clădirea Equilibrium, a remarcat lumina naturală ce pătrunde prin grilele hexagonale amplasate deasupra zonei de intrare, menite să prezinte vizitatorilor continuitate spațială și consistență. Acestea fac parte dintr-un ansamblu complex de elemente pe care Hashtagalek le-a remarcat și inclus în fotografiile sale, precum: stâlpii multicolori de pe terasa de la intrarea în clădirea Equilibrium 1, ceiling-hangerele în forme neregulate, de mari dimensiuni, din lobby, care creează o compoziție vizuală plăcută cu rol de contrapondere la înălțimea impresionantă a recepției.
Pista de alergare de pe acoperișul clădirilor Campus 6.2 și 6.3 din București a fost încă un detaliu pe care Hashtagalek l-a remarcat în vizita sa în România. Este prima pistă atletică creată vreodată în România pe acoperișul unei clădiri de birouri. Inedita amenajare se află la o înălțime de aproximativ 42 metri, are o lungime de 280m, două benzi circulare, oferă o priveliște 360° asupra Bucureștiului iar pentru construcția ei s-au folosit 13 tone de tartan. În 2021 a fost dată în folosință și, un an mai târziu, fotografiile lui Hashtagalek au surprins-o în toată frumusețea elementelor ei.
Alte detalii interioare de design incluse în portofoliul vizual Campus au fost cele realizate de Andreea Toma (ATOMA), artist vizual român, cunoscută pentru lucrările sale manifest vizibile în multe orașe ale țării. ATOMA a pictat pereții din recepția proiectului Campus 6.3 ca parte dintr-un demers menit să înlocuiască formulele standard de decorare a pereților și să promoveze o estetică modernă. Pentru realizarea muralului ATOMA a colaborat cu arhitecții și designerii Skanska pentru a cupla lucrarea artistică la bogăția semnificaților pe care spatiul deja le avea: punct de intrare, loc din care urci nu doar la propriu ci și din punct de vedere al aspirațiilor, zonă de acces într-un mediu care inspiră învățare continuă și încredere în viitor. La final, pictura murală a Andreei s-a întâlnit armonios cu arhitectura minimalistă Skanska, valorificând resursele de lumină și volum ale spațiului și au format o atmosferă plăcută de lucru.
”Pictura pe care am realizat-o în recepția clădirii se conectează la toate funcţiile spaţiului, implicând privitorul, aspiraţiile şi aşteptările sale. Arta murală ne oferă oportunitatea de a ne reconecta, nu numai cu arta, ci și unul cu celălalt și sper că am obținut acest efect la Campus 6.” menționează ATOMA.
În cazul ambelor clădiri din București, tânărul fotograf polonez a surprins geometria detaliilor exterioare și interioare și efectul vizual pe care îl generează suprapunerile de linii și perspective.
Equilibrium are detalii arhitecturale care îl fac extrem de atractiv, inclusiv pentru proiecte artistice sau de media. De nenumărate ori am remarcat cum în gradină și în alte spații exterioare ale complexului au loc sesiuni foto cu mașini, interviuri TV sau ședinte foto de modă, menționează Alexandra Bucur, project marketing & communication manager pentru divizia de dezvoltare comercială Skanska pentru CEE. Stilul fotografic a lui Hashtagalek a capturat perfect esența spațiilor pe care le creăm și elementele lor de design unice. Este important să arătăm că arhitectura are impact asupra noastră atât ca spațiu cât și ca stare de spirit.
Birourile Skanska din CEE & Hashtagalek
În Praga Studios, Aleksander Małachowski a capturat un interior albastru-cenușiu cu un pian portocaliu, în timp ce Parkview, tot din Praga, l-a impresionat cu sticlăriile sale mari și cu interiorul alb. În Budapesta, a fost impresionat de structura din lemn din tavanul Mill Park și de amenajarea fantastică a zonei din jurul clădirii, inclusiv de un mural uriaș pe clădirea Nordic Light.
Când vorbim despre lucrările lui Hashtagalek, nu putem uita de cel mai recent proiect fotografic al clădirii noastre de birouri P180 "transformată" într-un faimos punct de reper din Varșovia - o formă inspirată de Palatul Științei și Culturii.
Mai multe imagini cu proiectele Hasztagalek puteți descoperi pe website și în social media.
Instagram (portfoliu Skanska Romania): https://www.instagram.com/p/CqsiWyjoHwr/
Instagram: https://www.instagram.com/hashtagalek/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/hashtagalek/
Website: https://www.hashtagalek.com/